Platba na dobierku teraz ZADARMO!

Červené korenie je sladkou vlajkovou loďou Kambodže – pravé šampanské medzi korením a dokáže ho vypestovať len pár zemí na svete. Prečo? Proces zberu je nesmierne náročný a klimatické podmienky pre dozretie zrnka musia byť perfektné – túto kombináciu zaisťuje iba oblasť Kampot v Kambodži, ktorá je pre svoje pravé červené korenie vyhlásená.

Červené Kampotské korenie sa zbiera v plnej fáze zrelosti guličky, čo je väčšinou na konci sezóny v apríli/máji, keď gulička dozrieva na slniečku niekoľko mesiacov, než úplne sčervená a je plná šťavnatej fruktózy. Na rozdiel od korenia čierneho sa nezbiera po celých stonkách, ale farmári starostlivo sledujú, keď niektorá z guličiek na stonke dozreje do svojej oranžovo-červenej farby a v ten moment ju odtrhnú - túto jednu jedinú guličku.

Na jednej farme tak denne môžete  vyprodukovať trebárs len hrnček červeného korenia. Je teda nesmierne vzácne.

Vedeli ste, že jedine z pravého červeného korenia môžete získať pravé biele korenie? Je to jeho jadierko, ktoré sa získava namočením červeného korenia do vody a olúpaním šupky. Bežné biele korenia v obchodoch sú nesprávne získavané olúpaním čierneho korenia, ktoré je však nezrelé a po olúpaní zatuchne.

Vďaka svojmu dlhému zreniu je toto korenie vlhšie a šťavnatejšie než všetky ostatné (môžete ho jesť len tak!), ale zároveň najviac háklivé na pestovanie. Tiež láka svojou farbou drobné vtáctvo, ktoré nám ho rado vyzobáva. Každá ochránená gulička je teda veľmi vzácna! Červené korenie sa po zbere nechá prevariť horúcou vodou, následne studenou a suší sa v tieni. Čerešňovo červené guličky sú neuveriteľne sladké a ovocné; ako prvé cítite lesné plody, jablká, ruže, čerešňu a šípok. Najprv neštípe, ale po jednej minúte sa toto najpikantnejšie z korení rozvinie a v ústach vám vykúzli doslova korenistú explóziu. Hovorí sa o ňom, že je to najviac aromatické korenie sveta.

Pozor na falošné korenie! Ružové korenie, bežne dostupné v koreniacich zmesiach, je síce pekne zafarbené, ale rastie na vetvách peprovníku brazílskeho, takže je to len chudobný príbuzný pravého korenia. Rovnako ako kajenské korenie, ktorého označenie vzniklo chybným prekladom. Jedná sa totiž o rozomleté chilli papričky. Červené korenie, ktoré ste teda doposiaľ poznali, vlastne červeným pravým korením vôbec nie je a má úplne iné chuťové vlastnosti.

Ako ale s červeným korením v kuchyni naložiť? Toto korenie je chuťovým opakom korenia čierneho. Nedávajte ho na mäso – rozumie si iba s rybou či morskými plodmi. Naopak ako kráľa studenej kuchyne si ho zamilujete v kombinácii s veganskými a vegetariánskymi pokrmami, šalátmi, zeleninou, vajíčkami, zeleninovými polievkami, rizotom, sladkými dezertami a kokteilmi. V českej kuchyni je obľúbeným korením pre vianočné pečenie - ostatne české slovo perník je pôvodne odvodené od českého názvu korenia pepř, ktorý bol v minulosti jeho neoddeliteľnou súčasťou!

Vyskúšajte jeden z úžasných receptov od Míši z Yummy Paleo napríklad na Mangoldovú polievku s červeným korením tu: https://www.kampotskypepr.cz/a/mangoldova-polevka-od-yummypaleo-s-cervenym-kampotskym-peprem , alebo sa inšpirujte sladkou tvarohovou tortou s  korením od Pavlínky Lubojatzky tu: https://www.kampotskypepr.cz/a/tvarohovy-dort-od-lubojatzky-couple-s-cervenym-kampotskym-peprem – za ten dáme ruku do ohňa, pretože ho sami pečieme každú chvíľu! 

"Naprosto úžasný pepř (hlavně červený). A skvělý přístup k zákazníkům. Tady platí, že jejich přání je, aby všichni byli spokojeni."

Petra

"Chuťově úžasný pepř, krásné balení a design a celkově skvělý projekt, který mne nadchnul!"

Kristýna

"Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)"

Adela

UŽ VÁM NIČ NEUTEČIE

Chcete vedieť ako sa pestuje najlepšie korenie sveta a zdarma získať našu brožúru Príbeh korenia?
Radi by ste ako prvý vedeli o akčných novinkách? Zakoreňte u nás svoju e-mailovú adresu! A žiadna guľôčka už Vám neutečie.

Delivery methods
payments