Nie je všetko zlato, čo sa blyští, tak znie obľúbené príslovie, ktoré platí aj v prípade guličky korenia. Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že toto scvrknuté korenie neukrýva príliš veľa tajomstiev. Len málokto však vie, že v starších dobách bolo otázkou prestíže, a že si ho vychutnávali aj samotní faraóni. Aj napriek tomu, že korenie je dnes považované za jedno z najrozšírenejších a najpoužívanejších dochucovadiel sveta, bežne dominujúcich v európskych, ázijských, aj amerických kuchyniach, nielen kuchárom zostávajú tieto a mnohé ďalšie tajomstvá stále utajené.

Korenie, za ktoré by sa zabíjalo

Pod pojmom čierne zlato si dnes pravdepodobne predstavíme ropu. Pred zahájením jej masovej ťažby však tento termín náležal práve koreniu, keďže v ňom bolo ukryté podobne veľké bohatstvo. História vzťahu medzi človekom a pieporom čiernym sa v oblasti Ázie píše už tisíce rokov. Mohlo by sa zdať, že na európske stoly korenie dorazilo oveľa neskôr, až vďaka moreplaveckým objavom učineným počas 15. storočia. No stopy korenia objavené v nosných dierkach faraóna Ramessa II. a poznámky o korení v spisoch rímskych historikov naznačujú, že korenie bolo na starom kontinente známe ďaleko skôr.

Slávni moreplavci a neohrození talianski obchodníci s rôznymi koreninami samotné korenie len znovuobjavili a na financiách získaných z obchodov s ním vystavali svoje mocné impérium s centrom v Benátkach. Novoobjavené obchodné trasy postupom času napomohli k znižovaniu ceny tejto komodity. Inak do tej doby nadrvené guličky korenia na pokrmoch predstavovali luxus, ktorý podtrhoval prestíž hostiteľa. Od 16. a 17. storočia však korenie prestávalo byť výnimočným a pomaly sa začalo objavovať aj mimo kráľovské paláce a honosné zámky.

Neexistuje nič také ako Kampotské korenie - ale za starých čias sa to veľmi nerozlišovalo

Zaujímavosťou je, že korenie zohralo svoju úlohu aj pri objavovaní Ameriky. Nielenže si Krištof Kolumbus myslel, že vďaka jednej z najzásadnejších výprav v histórii ľudstva objavil novú cestu do Indie, ale pri náleze prapodivnej červenej plodiny ju pre jej štipľavé vlastnosti pomenoval jednoducho po korení. A ako vieme, rovnaké označenie pre korenie a štipľavé papričky je v niektorých jazykoch používané dodnes. Inak kajenské korenie má s pieporom pramálo spoločné, keďže ide práve o nadrvenú odrodu papriky.

Z oblasti južnej časti Indie, kde sa tradícia pestovania pieporu zrodila, sa postupne rozšírila aj do ďalších tropických oblastí sveta, napríklad do Kambodže, Vietnamu, Indonézie, a dokonca doputovala cez oceán až do ďalekej Brazílie. Dnes korenie predstavuje zhruba 20 % z celkového obchodu s koreninami, pričom jeho pestovateľskou veľmocou sa stal práve Vietnam. Ten je producentom až 1/3 celosvetovo vypestovaného korenia, pričom väčšinu tejto produkcie exportuje do iných krajín. Dôvod je jednoduchý; vietnamská kuchyňa korenie používa len minimálne.

Ktorý národ spotrebuje ročne najviac korenie?

Preto značná časť vietnamskej produkcie putuje do Spojených štátov, ktoré naopak patria medzi celosvetovo najväčších konzumentov korenia. Za rok sa do tejto krajiny vyvezie korenie v hodnote presahujúcej 650 miliónov dolárov, teda bezmála 15 miliárd korún. Za vôbec najväčších milovníkov ostrej chuti korenia sú ale považovaní obyvatelia Tuniska. Tí totiž majú vôbec najväčšiu spotrebu korenia na hlavu, konkrétne viac ako 100 gramov za rok.

Tým najväčším tajomstvom korenia však zostáva jeho chuť, ktorú je nutné zažiť doslova na vlastné chuťové poháriky. Napríklad to z Kampotu sa vymyká všetkým skúsenostiam, aké ste doposiaľ s bežným korením a jeho chuťou zažili. Neveríte? Ochutnajte.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments