💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

Pokiaľ sa niekedy vydáte do kambodžskej oblasti Kampot, určite tu narazíte na podivné plantáže zahalené palmovými listami, ktoré môžu pripomínať tuzemské chmeľnice. Ako už asi tušíte, jedná sa o plantáže piepora čierneho, ktorý vďaka priaznivým klimatickým podmienkam a tradičnému prístupu k jeho pestovaniu, plodí práve tu tie najlepšie zrnká korenia na svete. Tie sú hlavnou obživou približne pár stoviek miestnych farmárov, ktorí každý deň prichádzajú na plantáže za svitu slnečných lúčov, aby sa postarali o svoje čierne zlato, ako korenie miestni prezývajú.

Farmári sa musia vyrovnať s viacerými prírodnými živlami

Práve ostré slnečné lúče sú dôvodom, prečo sa jednotlivé liany korenia zakrývajú palmovými listami, ktoré ich chráni pred spálením. O to sa tiež starajú štíty Bokorských hôr, ktoré poskytujú toľko potrebný tieň. 

Dôvodom, prečo majú farmári so svojou plantážou každý deň plné ruky práce, však nie je slnko, ale predovšetkým škodcovia. Spôsobov, ako s nimi bojovať, je hneď niekoľko. Tí menej zodpovední používajú chemické pesticídy, s ich korením sa však u nás nestretnete. Naše korenie je iba z tých fariem, ktoré sa so škodcami vyrovnávajú pomocou tradičných prírodných postupov. Tie sú naviac doplnené o hnoj a guáno získavané z jaskýň osídlených netopiermi, ktoré rastliny vyživujú tým správnym spôsobom.

Neuplynie deň, aby farmári neskontrolovali všetky zrnká korenia zo svojich plantáží korenia

Obdobie zberu prichádza v termíne od februára do mája. V tomto čase začína najtvrdšia práca, pri ktorej farmári ručne zbierajú jednotlivé trsy zrniek Kampotského korenia, ktoré ďalej spracovávajú. Postup spracovania je nemenej náročný, zrnká sa musia oddeliť od stonky, krátko povariť a následne rozprestrieť na rohožiach a sušiť na slnku, počas čoho získavajú charakteristické sfarbenie. Mimo obdobie zberu si farmári užijú tiež veľa práce, a to predovšetkým so sadením či každodenným kontrolovaním zrniek – červené Kampotské korenie sa napríklad zbiera len po jednotlivých plne dozretých bobuľkách, takže celodenná drina vám prinesie trebárs len hrnček korenia.

Po zbere je každé zrnko starostlivo prebrané pinzetou (kvôli veľkosti), balené a odosielané. Pestovanie korenia je preto veľmi namáhavou prácou, z ktorej je krk spečený a ruky plné mozoľov. Tým najhorším je ale fakt, že za svoju tvrdú prácu nie sú farmári adekvátne odmeňovaní. A presne to sa u nás v.pepper..fielde snažíme zmeniť. 

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments