💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

Mýtická krása, schopnosť zvádzať pohľadom a éterický hudobný a tanečný talent - to všetko sú vlastnosti magických apsár, ženských bytostí juhovýchodnej Ázie, ktoré sa stali jedným zo základných kameňov kultúrneho dedičstva Kambodže. Ich odkaz sa teraz v Kambodži učia mladé školáčky a my sme mali možnosť vidieť jedno takéto tanečné vystúpenie!

Môžeme ich prirovnať k európskym nymfám alebo vílam. Sú to étericky krásne ženské bytosti, ktoré by svojím štylizovaným tancom s typicky vytočenými prstami dokázali očariť každého muža. Vyobrazenia tancujúcich apsár sa objavujú na kamenných stenách chrámov, najmä v najznámejšom z nich, Angkor Wat. Predpokladá sa, že sa tu nachádza až 3 000 vyobrazení týchto tanečníc, čo dokazuje ich významné postavenie v staroveku.

V období rozkvetu Angkoru mali tieto tanečnice za úlohu vykonávať posvätné rituály, rituálne tance a vítať v kráľovskom paláci významných hostí. Poskytovali služby príjemné pre zmysly a ducha a stali sa pestrou súčasťou už aj tak ohromujúceho chrámového komplexu.

Sláva a význam apsár časom upadali, ale ich umenie prežilo mnoho storočí a v Kambodži sa pestuje dodnes. Miestni obyvatelia sú na svoju khmérsku minulosť náležite hrdí a niektoré starobylé tradície udržiavajú pri živote. Preto je tanec nebeských nýmf v krajine veľmi populárny a venuje sa mu mnoho mladých dievčat, ktoré začínajú trénovať už v mladom veku. 

Tanečné kreácie sú sériou zložitých pohybov rúk sprevádzaných charakteristickou mimikou tváre. Týchto pohybov by malo byť až dvetisíc, a ak by ich jedna z tanečníc chcela predviesť naraz, postupne, trvalo by to asi dve hodiny. Okrem toho pohyby rúk sprevádzajú stovky ďalších pozícií tela. Pohyby však nie sú len tanečným umením, ale každý pohyb má v sebe ukrytý význam a posolstvo. Stačí teda len malá zmena a posolstvo tanca môže byť iné.

Celú nádheru tohto umenia podčiarkuje bohaté zdobenie šiat kvetinovými motívmi, doplnené lesklými šperkami a honosnými korunami. Dnešné apsary svojím vzhľadom presne kopírujú vzhľad svojich dávnych predchodkýň.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments