💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

Prečítajte si, čo práve robíme v našej milovanej Kambodži

Po dvoch hodinách únavnej jazdy na motorke v poludňajších hodinách a pri 38 stupňoch dorazíme na farmu našej farmárky Tav Bora. je to jedna z 203 fariem, ktoré podporujeme. Privítajú nás srdečnou náručou a širokými úsmevmi. "Pozrite, celá rodina sa usmieva a má krásne zuby!"  Všimla som si to hneď, pretože v Kambodži to nie je bežné, práve naopak.

Zdravotná starostlivosť - a ešte viac zubná - je mimoriadne drahá. Pre nás je to znamenie, že naša práca má zmysel. Aby ste rozumeli - zdravotná starostlivosť v Kambodži je drahá, a preto sa snažíme väčšinu našich farmárov povzbudiť, aby peniaze z fair trade nákupu investovali do troch oblastí - zdravotnej starostlivosti, školného pre deti a obhospodarovania farmy.

Teraz však k úsmevu.

Naši kolegovia Aleš, Tom a Lukáš prišli na Kampotské farmy po prvýkrát. Rozhodli sa a kúpili si letenky, pretože chceli zažiť Kambodžu na vlastnej koži. Pred farmármi sa trochu hanbia, učím ich, ako sa správne ukloniť a pozdraviť.

Farmárka Tav Bora je veselá ako vždy, pripravuje kokosové orechy a ovocie zo svojej záhrady. Pomáha jej manžel, ocko a ďalšie 3 dcéry."Darí sa nám,"  hovorí. "Mám 6 detí - 3 dcéry a 3 synov - všetky sú na univerzite, len si to predstavte! Najviac som hrdá na svoju dcéru, chce byť lekárkou, pozrite, v sobotu chodí do školy,"  ukazuje na dcéru, ktorá je oblečená v slávnostnejšom oblečení.

Sedíme a rozprávame sa. Ajaa a Nicky - naši dvaja Kambodžania, ktorí sú srdcom projektu a ktorých farmári veľmi dobre poznajú - prekladajú. Mladí ľudia, ktorí sami pochádzajú z ulice a teraz nám pomáhajú s najkrajším projektom.

Tento rok bol strašne ťažký a vojna na Ukrajine a jej dôsledky ovplyvnili náš projekt na mnohých úrovniach, zhodujeme sa s Tav Bora. Dobre chápe situáciu a to, že robíme, čo je v našich silách, a potvrdzuje nám, že tak ako sa ona môže vždy spoľahnúť na nás, môžeme sa aj my spoľahnúť na ňu.

Jednoducho nechce pracovať s nikým iným. "Ste jediní, ktorí nám platia oficiálne spravodlivé obchodné ceny, a jediní, ktorí sa o nás vždy starali a zaujímali sa o nás. Teraz sú tu ďalší, ktorí by chceli kúpiť naše korenie, ale v prípade potreby im predáme len to, čo nám zostane" opisuje situáciu.

Je to pre nás nesmierne dôležité, pretože máme pocit, že projekt je podporovaný aj farmami. Asi hodinu sa rozprávame o tom, čo ich trápi. Kolegovia pobehujú po farme a po prvýkrát vidia nádherne rastúce korenie.

Spolu s mladými farmárkami, ktoré sú na zmene, sa zapojí do preberania guľôčok zeleného korenia. "Nemôžem tomu uveriť, nikdy som si neuvedomil, že guľôčka po guľôčke je taká šialená ručná práca!"  sťažuje sa kolega Tomáš, ktorý pracuje len niekoľko minút :)

Kolega Aleš hrá s dievčatami české pexeso a vysvetľuje im, aké zvieratá máme na Slovensku a v Česku. Dievčatá sú nadšené a pexeso si nechávajú. Ochutnávajú sušené jablká a slivky a úplne zabúdajú na čas. Môj kolega Lukáš sa na farme stratil a vzrušene pobehuje medzi políčkami korenia a zvieratami. Zamilujú sa do neho. Pomaly prichádza západ slnka a všetci sa schádzame na odchod.

Klárine prsty sú čierne od vyberania čerstvých zelených zrniečok korenia, "ako od domácich vlašských orechov!"  smeje sa. Lukáš si chce adoptovať psa, Tomáš odhryzáva guľôčky čerstvého zeleného korenia, David a Aaja si zapisujú poznámky zo stretnutí s farmármi, aby bolo stále čo zlepšovať. Nasadáme na motorky, spotení a špinaví, a pri západe slnka vyrážame na dvojhodinovú cestu späť do mesta.

Sme unavení, ale plní eufórie. Plný nadšenia a lásky k projektu, ktorý keď vidíte na mieste, naplní vás veľkým šťastím a láskou. A nezáleží na tom, či pracujete ako grafický dizajnér, manažér PR alebo sa staráte o zákazníkov v e-shope.

Potom odovzdáte dobro v detailoch - našim zákazníkom - ktorí vedia, že skutočný a naozaj férový projekt s Kampotským korením sa volá .pepper..field :)

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments