💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

Ľudská kultúra umožnila vznik rade neuveriteľných produktov, ktoré vynikajú svojou výnimočnosťou a dlhoročnou tradíciou. Aby bolo možné tieto výrobky ľahko rozpoznať od im podobných, ktoré nedosahujú takých kvalít, je im udeľovaná ochranná známka geografickej indikácie. Tou je chránená aj výnimočnosť korenia pestovaného v oblasti Kampotu, ktorému sa vo svete žiadne iné nevyrovná.

Ochranná známka funguje rovnako ako v prípade šampanského vo Francúzsku

Vďaka tzv. chránenému zemepisnému označeniu, teda geografickej indikácii, má kupujúci istotu, že vo svojich rukách drží produkt, ktorý ho prekvapí svojím výnimočným charakterom, ktorý je do značnej miery determinovaný zemepisnou oblasťou, v ktorej vznikol.

Pre lepšiu predstavu toho, ako tento spôsob ochrany výrobkov funguje, použime jeden z vôbec najznámejších príkladov, ktorý je zemepisným označením ochraňovaný. Jedná sa o šampanské víno, teda nápoj, ktorý nesmie chýbať pri žiadnej významnej udalosti.

Nemusíte byť znalci vína, aby ste vedeli, že šampanské pochádza z francúzskej provincie Champagne-Ardenne. Tunajšie úrodné svahy sú ideálne pre pestovanie delikátneho šumivého vína so špecifickou chuťou. No šumivé vína sa pestujú aj v iných častiach Francúzska, a dokonca aj v iných kútoch sveta. Preto bolo nutné pre spotrebiteľa jasne odlíšiť, ktorému vínu náleží byť označované ako to pravé šampanské, a ktoré je naopak len jeho vzdialeným príbuzným.

Olomoucké tvarůžky, francúzske víno a Kampotské korenie majú zdanlivo veľa spoločného

Ostatne na našej ceste za výnimočnými produktmi zo špecifických lokalít nemusíme chodiť vôbec ďaleko. Hneď 23 ich máme tiež v Českej republike. Pokiaľ ste niekedy ochutnali tradičný Valašský frgál, preskúmavali, čo sa skrýva medzi krehkými vrstvami Hořických trubičiek, alebo ste krčili nos nad Olomouckými tvarůžkami, potom ste mali s veľkou pravdepodobnosťou tú česť stretnúť sa s rýdzo českým produktom s chráneným zemepisným označením.

Rovnako ako šumivý poklad z Francúzska či uležaná pochúťka z Olomoucka, sú touto ochrannou známkou ako jediné na svete chránené taktiež guličky korenia pestované v kambodžskej oblasti Kampotu. Lokalita nachádzajúca sa na juhu zeme ponúka pre pestovanie korenia výnimočné podmienky v podobe úrodnej zeminy, v spojení s vlhkou klímou prichádzajúcou od mora a tieňov, ktoré vrhajú štíty Bokorských hôr.

Národný poklad, o ktorý sa treba starať

Práve toto miesto sa podpisuje na špecifickej chuti plodov miestnych pieporov. To však nie je jediný rozdiel, ktorý kampotské korenie odlišuje od ostatných. Veľkú úlohu vo výnimočnosti tohto korenia hraje taktiež spôsob jeho pestovania, ktorý sa v rodinách miestnych farmárov predáva z generácie na generáciu už stovky rokov. Žiadna mechanizácia, žiadne pesticídy a len prírodné hnojivá. Všetko je tu v maximálnom súlade s prírodou a vyšperkovanou chuťou tohto korenia.

A presne to je dôvod, prečo bola tomuto koreniu udelená zemepisná ochranná známka. Vďaka nej sa totiž nemôže za toto špecifické korenie vydávať žiadny iný produkt. Žiadny falzifikát, ktorý nepochádza z malebného Kampotu, ktorý v sebe obsahuje pozostatky chemických hnojív a postrekov, a ktorý je so svojou chuťou len mdlou napodobeninou skutočného originálu, vás tak nemôže ochudobniť o jedinečný zážitok z kampotského korenia.

Ochranná známka tohto korenia však chráni tiež farmárov, ktorí ho vypestovali. Je dôkazom ich píle a každodenného odhodlania plniť si cez pot a mozole na rukách svoje sny.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments