💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

História týkajúca sa pestovania a obchodu s korením je bohatá, plná dobrodružstiev, plavieb do neznámych končín a výstavby honosných palácov za peniaze utŕžené z obchodu so zrnkami korenia. Pozadu nezostávajú ani dejiny spojené s pestovaním korenia v oblasti Kampot.

Tradícia pestovania korenia v Kambodži siaha až do stredoveku

Korenie je v Kambodži pestované od dôb Khmérskej ríše, čo predstavuje tradíciu siahajúcu hlboko do dôb, kedy na našom území vládli starí Přemyslovci. Vôbec prvý podrobný popis pestovania korenia v oblasti Kampot však pochádza až z 13. storočia. V tomto období prišiel na územie dnešného Kampotu čínsky vyslanec Zhou Daguan, ktorý venoval časť svojich spisov práve spôsobu pestovania korenia starými Khmérmi a ich zvyklostiam. Vďaka tomu je jeho dielo dodnes jedným z hlavných zdrojov informácií o kultúre Khmérskej ríše. 

Aj keď sa obchod medzi starým kontinentom a ďalekou Áziou naplno rozbehol už v 16. storočí, výnimočnosť kampotského čierneho zlata Európania objavili až oveľa neskôr. Stalo sa tak v 19. storočí, kedy bol v Kampote vybudovaný prístav, do ktorého priplúvali obchodné lode z celého sveta. V tejto ére sa produkcia Kampotského korenia zintenzívnila, aby nedlho na to ľahli plantáže popolom.

Územné spory zničili polia Kampotského korenia

K tomu došlo počas vojen medzi sultanátom Aceh a Holanďanmi, ktorí do oblasti pôvodne prichádzali iba za obchodom. Holanďania však nakoniec do oblasti priviezli skazu a roztrieštenie sultanátu. Jeho predstaviteľ za odmenu nechal spáliť plantáže, aby nepadli do rúk holandských nepriateľov.

Pre tradíciu pestovania korenia v Kampote je však typické, že je schopná povstať z popola. To sa podarilo aj po Acehských vojnách, aby sa do polovice 20. storočia stalo korenie z tejto oblasti dominantným korením na európskych trhoch. V roku 1928 pochádzala väčšina korenia používaného vo Francúzsku práve z tejto oblasti a v šesťdesiatych rokoch sa produkcia dostala už na závratných 8 tisíc ton ročne.

Krutý politický režim sa snažil nielen podkopať vôľu, ale aj zničiť tradície

Ako to ale býva, po prudkom raste často nasleduje strmý pád. Ten tentokrát priniesli Červení Khméri, ktorí celú zem decimovali nevídaným spôsobom. Osemtisícová produkcia sa náhle scvrkla na sotva 4 tony ročne a miestni farmári sa v snahe predísť hladomoru sústredili predovšetkým na pestovanie ryže.

Teraz sa tradícia pestovania korenia v tejto oblasti opäť prebúdza k životu a my v .pepper..fielde sme vďační, že môžeme byť súčasťou jej znovuzrodenia.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments