💸   Ochutnajte Kampotské korenie za 3,99 €|♨️  Naše nové produkty|🚚  Zadarmo do Packety od 60 €

♨️  Naše nové produkty

Verte tomu alebo nie, ale ono štipľavé korenie je v skutočnosti ovocie, čo je snáď ešte možno menej uveriteľné než to, že je melón zelenina. Skutočne sa však jedná o dužinatý ovocný plod so semenom vnútri, ktorý podobne ako vinná réva rastie v podlhovastých trsoch na rastline známej ako pipper nigrum, alebo piepor čierny.

Korenie nedostalo prezývku "čierne zlato" len tak pre nič za nič

Pôvodom je táto rastlina z indického subkontinentu, ale dnes je pestovaná v celej rade tropických oblastí, predovšetkým v juhovýchodnej Ázii. Hovorí sa, že peniaze nerastú na stromoch, avšak pri korení to v dobách dávno minulých tak trochu platilo. V stredoveku a novoveku sa jednalo o veľmi žiadanú komoditu, ktorá sa vyvažovala zlatom. Chcelo to však poriadnu dávku trpezlivosti.

Piepor čierny je totiž veľmi pomaly rastúca rastlina, najlepšie ju je možné opísať ako lianu, ktorá začne plodiť až po štyroch rokoch svojho rastu.  Vrcholnej veľkosti a plodnosti dosiahne až po siedmich rokoch, ale potom môže čierne zlato, ako sa koreniu kedysi hovorilo, plodiť kľudne ďalších 20 rokov.

Mierny polotieň, dostatok vody a kontrolovaný zber - to je život medzi lianami

Svete div sa, rastlina pieporu nemá rada priame slnečné svetlo, a preto sa jej darí predovšetkým v polotieni. Najčastejším spôsobom pestovania sú plantáže. Kto si ešte pamätá chmeľové brigády, ten by sa medzi popínajúcimi rastlinami visiacimi smerom k zemi cítil ako za starých čias.

Bežná výška takto pestovaných lián je 4 až 5 metrov. Avšak rastlina dokáže dorásť až 15 metrov, pokiaľ k tomu má príhodné podmienky. V momente, keď je čas zberu, je korenie zbierané, a to najčastejšie ručne, trs po trse. Zberači ho ukladajú do pripravených vakov a následne ho ďalej spracovávajú.

Aby korenie získalo svoju charakteristickú čiernu farbu, je zbierané ešte zelené. Následne sa rozprestiera na slnku a pomocou pôsobenia slnečných lúčov na vzduchu černie, scvrkáva sa a intenzita jeho chuti silnie. Až keď je korenie scvrknuté a má tú správnu čierno popolavú farbu, prichádza ideálny čas na jeho zabalenie a odoslanie. Trebárs priamo na váš stôl.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments