Korenie– najjednoduchšia korenina v kuchyni, ale zároveň spolu so soľou tá najdôležitejšia. Našli sme pre vás pár pikantností, ktoré ste možno nevedeli ?

  1. V stredoveku bolo korenie nesmierne vzácne, dokonca fungovalo ako platidlo.
  2. Vedeli ste že, všetky farby pravého korenia sú vlastne z jednej guličky, ktorá sa iba zbiera v rôznych fázach zrelosti? Jediné pravé korenie pochádza z rastliny pieporu čierneho. Z neho sa v rôznu dobu postupne zbierajú a sušia guličky korenia čierneho, červeného a bieleho.
  3. Piepor vypadá ako náš chmeľ! Je to popínavá rastlina, ktorá dosahuje výšky až 15 metrov, môže sa dožiť 60 rokov a plodí po troch rokoch.
  4. Pozor na falošné korenie! Ružové korenie, bežne dostupné v koreniacich zmesiach, je síce pekne farebné, ale rastie na vetvách pieporníku brazilského, takže je to len chudobný príbuzný pravého korenia. Rovnako ako kajenské korenie, ktorého označenie vzniklo chybným prekladom. Jedná sa totiž o rozomleté chilli papričky.
  5. Viete, že každá farba korenia môže značne zmeniť chuť vášho jedla, a že kvalitné korenie sa nesmie používať viac než v 1 farbe na jedno jedlo? Každé má svoje špecifické vlastnosti a chuť.
  6. Tušíte, čo sa stane, keď nasypete korenie do vody? Keď guličky nasypete do pohára s vodou, mali by sa po pár minútach potopiť ku dnu, pretože sú plné, ťažké, a tým pádom kvalitné. V opačnom prípade sa jedná o guličky duté a nekvalitné. 
  7. Vedeli ste, že kvalitné korenie je prírodné afrodiziakum? Vďaka svojim prekrvujúcim účinkom bolo spolu so škoricou a zázvorom podávané na podporu mužskej sily a rozpútanie tej správnej vášne!
  8. Na korení si pochutnávali dokonca naši predkovia už 2000 rokov pred naším letopočtom! Jeho popularita rýchlo rástla a do 10. storočia je korenie v podstate najpopulárnejšou koreninou. Dlhú dobu bolo považované za jedno z najluxusnejších tovarov. Dnes už si korenie môže dovoliť takmer každý, ale existuje veľa vzácnych druhov, vrátane Kampotského korenia, ktoré sú vyhľadávanou raritou za vyššiu cenu.
  9. Najväčšími svetovými producentmi korenia sú Vietnam, Indonézia a India. Tu ale platí, že kvantita neznamená kvalitu. Toto korenie obsahuje pesticídy, jeho cesta je naprieč obchodnými burzami veľmi dlhá, putuje dlhé mesiace na lodi, takže sa do našich supermarketov dostane často už zvetrané a staré. Čo sa odrazí hlavne na výslednej chuti.
  10. 10.Kvalitné korenie prináša aj veľa zdravotných benefitov. Je skvelým zdrojom vitamínu A, vitamínu C, vitamínu E a vitamínu K. Ďalej potom vápnika, železa, vlákniny a mangánu. Naviac obsahuje zložky, ktoré pôsobia protizápalovo a antioxidačne.

Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!

Miriam

Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.

Laco

Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)

Adela
Delivery methods
payments