Rajčinová polievka s červeným Kampotským korením
Suroviny
Rajčinová polievka:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 žlté cibule
- 2 strúžiky cesnaku
- ½ chilli papričky
- 200 g čerstvých cherry rajčín
- 20 g trstinového cukru
- 700 ml zeleninového (alebo iného) vývaru
- 1 plechovka drtených rajčín v konzerve
- 1 lyžica Doppio Concentrato
- 1 lyžička sušenej bazalky (ak máte čerstvú bazalku, o to lepšie)
- soľ
- červené Kampotské korenie
Bazalkové pesto:
- 6 g bazalky
- 10 g pecorina
- 25 g olivového oleja
- 7 g píniových orieškov
- 7 g slnečnicových semienok
- štvrť strúžika cesnaku
- Soľ podľa chuti
- biele Kampotské korenie
Na dozdobenie polievky:
- Dýňové semienka
- Microgreens červená kapusta
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 červená cibuľa
- 1 lyžica balsamica
- 1 lyžica javorového sirupu
Autor: LUBOJATZKY COUPLE
Postup
Krok 1 – Tomatová polievka
Do stredného hrnca nalejeme olej, až bude rozžhavený, vhodíme doň nadrobno nakrájanú cibuľku a necháme o trošku viac než zosklovatieť. K cibuli pridáme nasekaný cesnak nahrubo a chilli papričku nakrájanú na drobno. Spoločne opekáme, dokým sa cesnak krásne nerozvoní. Začneme s pridávaním cherry rajčín, ktoré máme nakrájané na polky. Jednu polku po druhej začneme pridávať reznou stranou do hrnca, rajčinou si vytvoríme miesto cez cibulu, cesnak a chilli tak, aby sa rajčina dotýkala dna hrnca a nemala pod sebou už opečené zeleninu. Následne rovnomerne posypeme celé dno hrnca cukrom a necáhme rajčiny opekať a cukor karamelizovať. Akonáhle budú rajčiny zospodu krásne zlatavé (čo znamená, že tu prebehol proces karamelizácie, ktorý dodá množstvo chuti), rajčiny stiskneme vidličkou tak, aby z nich vytiekla šťava. Ešte dve minúty opekáme, prilejeme vývar, drtené rajčiny a doppio concentrato. Všetko spoločne povaríme. Polievku rozmixujeme v blenderi (prípadne tyčovým mixérom) a prepasírujeme cez sitko. Osolíme, okoreníme, prípadne dodáme trocha cukru alebo naopak kyselosť pomocou červeného vínneho octa.
Krok 2 – Pesto
Do dokonalého mažiara Pepper..field vložíme najprv cesnak. Paličkou búchaním kolmo ku dnu mažiara rozdrtíme cesnak na kašičku. Potom do mažiara dáme píniové oriešky a slnečnicové semineka a znova drtíme. Pridáme nastrúhaný syr pecorino a trením tĺčika rozdrtíme. Pridáme umyté a usušené listy bazalky, ktoré taktiež najprv pobúchame a následne začneme trieť o dno a steny koncom tĺčika, dokiaľ nebudú listy skoro na kašičku. Prilievame olej a neustále trieme tĺčikom, aby sme rozdrtili všetky suroviny. Osolíme a okoreníme.
Krok 3 – Sladkokyselá cibuľka
Na lyžičke olivového oleja osmažíme cibuľu nakrájanú na polkolieska. Akonáhle bude cibuľa zlatavá, pridáme lyžicu balsamica a javorového sirupu. Premiešame, osolíme a dve minúty spoločne opekáme.
Polievku nalejeme do taniera, na vrch pridáme bazalkové pesto, najlepšiu cibuľku, plátky pecorina, trocha opražených slnečnicových semienok, píniových orieškov a na dozdobenie môžeme použiť klíčky z červenej kapusty.
Darčekové balenie
Odkaz som našla v známom mesačníku a keďže s blížili synove meniny a syn rád varí, hneď som objednala darčekové balenie. Prišlo krásne zabalené, syn sa potešil. A ešte to má aj peknú myšlienku, čo ma potešilo najviac. Držím tomuto konceptu palce!
Miriam
Tovar luxusne zabalený
Tovar luxusne zabalený veľká spokojnosť. Výhodný nákup určite ešte budem objednávať.
Laco
Fantastický obchod
Fantastický obchod, úžasná komunikácia, krásny vizuál stránky, perfektné produkty! :-)
Adela